Przepis troszkę przeze mnie zmieniony, pochodzi z książki Jane Suthering , Favourite Cakes'.
Składniki:
- 1 spód biszkoptowy upieczony w/g tego przepisu.
- 2 puszki brzoskwiń w plasterkach (każda po 400 g)
- 500 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- Creme au Beurre*
- 50 g migdałów w płatkach
*Creme au beurre:
Krem przygotować miksując 75 g cukru z 3 żółtkami do białości. Następnie zagotować 5 łyżek mleka i dodać do zmiksowanej masy. Zamieszać, przelać do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż do momentu gdy zgęstnieje na tyle że masa pokryje tył łyżki nie spływając z niej. Gdy to nastąpi od razu ściągnąć z ognia i miksować do momentu, aż będzie letnie. Po przestudzeniu dodawać porcjami 100 g masła i miksować, aż zgęstnieje.
Upieczony biszkopt ostudzić i przeciąć w poprzek 2 razy. Brzoskwinie odsączyć i kilka plasterków odłożyć do dekoracji. Resztę rozdrobnić blenderem na puree.
Mus brzoskwiniowy stopniowo dodawać do przygotowanego Creme de Beurre, żeby się nie zważył. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać.
Każdy krążek biszkopta nasączyć kilkoma łyżkami syropu odsączonego z brzoskwiń i posmarować dość grubo kremem. Wyłożyć kremem również wierzch i boki zostawiając trochę do ozdobienia. Na boki przyłożyć uprażone płatki migdałów. W szprycownicę włożyć resztę kremu i ozdobić wierzch tortu rozetami i plastrami brzoskwiń.
delikatnie rozpływa się w ustach...wspaniały!
OdpowiedzUsuń