niedziela, 28 sierpnia 2011

Norweski tort brzoskwiniowy


Torcik z kremem śmietanowo-maślanym połączony z musem brzoskwiniowym świetnie się sprawdzi na uroczystościach rodzinnych, w niedziele czy też na długie weekendy. I choć przygotowanie jego nie jest najłatwiejsze to jednak efekt końcowy doskonale wynagradza włożony trud. Polecam!
Przepis  troszkę przeze mnie zmieniony, pochodzi z książki Jane Suthering , Favourite Cakes'.


Składniki:
  • 1 spód biszkoptowy upieczony w/g tego przepisu.
  • 2 puszki brzoskwiń w plasterkach (każda po 400 g)
  • 500 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Creme au Beurre*
  • 50 g migdałów w płatkach
*Creme au beurre:
Krem przygotować miksując 75 g cukru z 3 żółtkami do białości. Następnie zagotować 5 łyżek mleka  i dodać do zmiksowanej masy. Zamieszać, przelać do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż do momentu gdy zgęstnieje na tyle że masa pokryje tył łyżki nie spływając z niej. Gdy to nastąpi od razu ściągnąć z ognia i miksować do momentu, aż będzie letnie. Po przestudzeniu dodawać porcjami 100 g masła i miksować, aż zgęstnieje.

Upieczony biszkopt ostudzić i przeciąć w poprzek 2 razy. Brzoskwinie odsączyć i kilka plasterków odłożyć do dekoracji. Resztę rozdrobnić blenderem na puree.

Mus brzoskwiniowy stopniowo dodawać do przygotowanego Creme de Beurre, żeby się nie zważył. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać.

Każdy krążek biszkopta nasączyć kilkoma łyżkami syropu odsączonego z brzoskwiń i posmarować dość grubo kremem. Wyłożyć kremem również wierzch i boki zostawiając trochę do ozdobienia. Na boki przyłożyć uprażone płatki migdałów. W szprycownicę włożyć resztę kremu i ozdobić wierzch tortu rozetami i plastrami brzoskwiń.

Smacznego!


1 komentarz: