Wilgotne i słodkie ciasto należy do grupy ciast zbitych. Słodycz marchwi i kwaśny smak cytryny doskonale ze sobą współgrają. Nie wspomniałam jeszcze o cudnym cytrynowym zapachu ciasta i o jego żółciutkim kolorze, który zawdzięcza marchewce. Całość idealnie wieńczy konfitura morelowa. Po prostu pyszne i zdrowe ciasto. Polecam!
Składniki:
- 300 g drobno startej lub zmielonej marchewki
- 5 jaj
- 300 g cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 250 g mąki krupczatki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml likieru cytrynowego lub dowolnego alkoholu
- konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ciasta
- płatki migdałów do ozdobienia
Masło rozpuścić. Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i z skórką cytrynową. Do masy dodać mąki przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać rodzynki. Wszystko wymieszać, dodać sól i marchewkę, a później rozpuszczone masło. Ciągle mieszając wlać alkohol.
Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec przez 50 min w temp. 180 st.C (termoobieg 170-175 st.C przez 40 min.) do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu posmarować konfiturą morelową. Żeby konfitura lepiej nam się rozprowadziła po cieście należy ja podgrzać w garnuszku na niewielkim ogniu. Ciasto można obsypać uprażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz