czwartek, 4 sierpnia 2011

Ciasto marchewkowe z rodzynkami


Wilgotne i słodkie ciasto należy do grupy ciast zbitych. Słodycz marchwi i kwaśny smak cytryny doskonale ze sobą współgrają. Nie wspomniałam jeszcze o cudnym cytrynowym  zapachu  ciasta i o jego żółciutkim kolorze, który zawdzięcza marchewce. Całość idealnie wieńczy konfitura morelowa. Po prostu pyszne i zdrowe ciasto. Polecam!

Składniki:
  • 300 g drobno startej lub zmielonej marchewki
  • 5 jaj
  • 300 g cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml likieru cytrynowego lub dowolnego alkoholu
  • konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ciasta
  • płatki migdałów do ozdobienia
Masło rozpuścić. Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i z skórką cytrynową. Do masy dodać mąki przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać rodzynki. Wszystko wymieszać, dodać sól i marchewkę, a później rozpuszczone masło. Ciągle mieszając wlać alkohol. 

Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec przez 50 min w temp. 180 st.C (termoobieg 170-175 st.C przez 40 min.) do tzw. suchego patyczka. 

Po ostudzeniu posmarować konfiturą morelową. Żeby konfitura lepiej nam się rozprowadziła po cieście należy ja podgrzać w garnuszku na niewielkim ogniu. Ciasto można obsypać uprażonymi płatkami migdałów. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz