Po prostu ,,niebo w gębie''! Gdy podawałam przepis na brownies w wersji podstawowej obiecywałam, że w przyszłości będę wpisywać wzbogacone wersje tego przysmaku. Tym razem postanowiłam połączyć blondies i brownies w jednym cieście. Efekt wyszedł doskonale. Ciasto jest wilgotne, ciągnące i miękkie. Wręcz nabite orzechami i czekoladą. To przepyszna bomba kaloryczna, ale myślę, że od czasu do czasu należy nam się takie smaczne rozerwanie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka groszków czekoladowych, mlecznych, deserowych i białych( groszki można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę czekoladą)
- 1 szklanka pokrojonych orzechów: włoskich, laskowych, pecan, migdałów
Mąkę z proszkiem przesiać i wmieszać do zmiksowanej masy. Na końcu dodać czekoladę i orzechy. Wymieszać i gotowe wylać na blaszkę wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 min (termoobieg 170 st.C).
Smacznego!
po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuń