Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (5 dag)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cieplej wody
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki przyprawy do pizzy
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części i podsypując mąką rozwałkować okrągłe spody. Każdy spód ponakłuwać widelcem, żeby zbytnio nie urosło i posmarować 2 łyżkami ketchupu.
Na ciasto poukładać dodatki wg uznania np. ser, pieczarki, kukurydza, szynka, oliwki, tuńczyk itd. Piec w temp.180 st.C przez 20-25 min (termoobieg 170st.C). Po upieczeniu pokroić i polać ketchupem lub sosem pietruszkowo - czosnkowym*.
Smacznego!
* sos pietruszkowo-czosnkowy przygotowujemy rozgniatając ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli i pokrojony drobniutko pęczek natki pietruszki. Wszystko zalewamy połową szklanki oliwy z oliwek lub oleju. Zamieszać i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz