wtorek, 9 sierpnia 2011

Ciasto na pizzę


Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami, ale choć przepis stary to ciasto całkiem na czasie. Ciasto jest drożdżowe, łatwe do przygotowania i co najważniejsze zawsze smakuje bardzo dobrze. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na spód do pizzy ten będzie odpowiedni, a z wybranymi według waszych indywidualnych gustów dodatki sprawią, że pizza wyjdzie naprawdę smacznie. Polecam!

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży (5 dag)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki przyprawy do pizzy
Z drożdży, cukru i wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski dodać sól i przyprawy. Gdy drożdże ruszą dodać je do mąki, wlać oliwę i dobrze wyrobić ciasto (do momentu, gdy zaczną pojawiać się pękające pęcherze powietrza). 

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części i podsypując mąką rozwałkować okrągłe spody. Każdy spód ponakłuwać widelcem, żeby zbytnio nie urosło i posmarować 2 łyżkami ketchupu.

Na ciasto poukładać dodatki wg uznania np. ser, pieczarki, kukurydza, szynka, oliwki, tuńczyk itd. Piec w temp.180 st.C przez 20-25 min (termoobieg 170st.C). Po upieczeniu pokroić i polać ketchupem lub sosem pietruszkowo - czosnkowym*. 

Smacznego!

* sos pietruszkowo-czosnkowy przygotowujemy rozgniatając ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli i pokrojony drobniutko pęczek natki pietruszki. Wszystko zalewamy połową szklanki oliwy z oliwek lub oleju. Zamieszać i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz