niedziela, 7 sierpnia 2011

Czekoladowy sernik z jeżynami


Mocno czekoladowy sernik na zimno z jeżynami. Mam to szczęście, że akurat za naszym płotem rosną gęste krzaki z jeżynami. Wystarczyło zerwać i przygotować z nich pyszne ciasto. Sernik a właściwie puszysty mus sernikowy jest bardzo kremowy i czekoladowy, słodki, ale dzięki jeżynom niemdlący. Idealny na niedzielne popołudnie z najbliższymi. Polecam!


Składniki:
  • 200 g kakaowych herbatników (ja użyłam oreo bez kremu)
  • 50 g masła roztopionego
  • 600 g kremowego serka typu philadelphia
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g rozpuszczonej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki jeżyn
  • opakowanie żelatyny 50g
  • 1 szklanka śmietany kremówki
Herbatniki zmielić na proszek i połączyć z roztopionym masłem. Masę przesypać na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą  tortownicę(nie mniejszą niż 26 cm średnicy) i docisnąć łyżką. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Ubić kremówkę. Do oddzielnej miski włożyć ser,  żółtka, połowę cukru i rozpuszczoną czekoladę (zostawić 2 łyżki czekolady na ozdobienie wierzchu). Wszystko zmiksować. 

Żelatynę namoczyć w ok. 5 łyżkach wody a następnie podgrzać ja na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Do garnuszka z rozpuszczoną żelatyną dodać kilka łyżek masy serowej i tak zmieszaną wlać do całej masy misce. 

Do masy dodać wcześniej ubitą kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać pozostały cukier i tak ubite wmieszać do masy serowej. 

Na wychłodzony podkład z ciastek wyłożyć jeżyny i całość zalać masą serową. Na wierzchu ciasta zrobić zygzaki z pozostałych dwóch łyżek rozp.czekolady.

Schłodzić przez minimum 4 godziny. 

Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz