Mocno czekoladowy sernik na zimno z jeżynami. Mam to szczęście, że akurat za naszym płotem rosną gęste krzaki z jeżynami. Wystarczyło zerwać i przygotować z nich pyszne ciasto. Sernik a właściwie puszysty mus sernikowy jest bardzo kremowy i czekoladowy, słodki, ale dzięki jeżynom niemdlący. Idealny na niedzielne popołudnie z najbliższymi. Polecam!
Składniki:
- 200 g kakaowych herbatników (ja użyłam oreo bez kremu)
- 50 g masła roztopionego
- 600 g kremowego serka typu philadelphia
- 1 szklanka cukru
- 150 g rozpuszczonej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki jeżyn
- opakowanie żelatyny 50g
- 1 szklanka śmietany kremówki
Herbatniki zmielić na proszek i połączyć z roztopionym masłem. Masę przesypać na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą tortownicę(nie mniejszą niż 26 cm średnicy) i docisnąć łyżką. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ubić kremówkę. Do oddzielnej miski włożyć ser, żółtka, połowę cukru i rozpuszczoną czekoladę (zostawić 2 łyżki czekolady na ozdobienie wierzchu). Wszystko zmiksować.
Żelatynę namoczyć w ok. 5 łyżkach wody a następnie podgrzać ja na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Do garnuszka z rozpuszczoną żelatyną dodać kilka łyżek masy serowej i tak zmieszaną wlać do całej masy misce.
Do masy dodać wcześniej ubitą kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać pozostały cukier i tak ubite wmieszać do masy serowej.
Na wychłodzony podkład z ciastek wyłożyć jeżyny i całość zalać masą serową. Na wierzchu ciasta zrobić zygzaki z pozostałych dwóch łyżek rozp.czekolady.
Schłodzić przez minimum 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz