Dziś do kawki proponuje sernik w mini rozmiarze. Serniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują wyśmienicie. Spód orzechowy nadaje ciastu wykwintny aromat, jeżyny kwaskowatości, a całość dopieszcza krem z białej czekolady. Polecam!
Składniki
- 50 zmielonych ciasteczek typu digestive lub innych herbatników
- 50 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 300 g twarogu zmielonego
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- skórka otarta z polowy cytryny
- jeżyny
Ser, śmietanę, cukier puder, żółtka, skórkę cytrynową i mąkę i wymieszać lub zmiksować. Następnie dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Gotową masę nałożyć do każdej papilotki bezpośrednio na jeżyny. Nałożyć do pełna, a nawet 'z górką'. Piec 25 min. w 180 st.C (termoobieg 170st.C).
Wystudzić i schłodzić mocno w lodówce. Po wystudzeniu polukrować lub posmarować kremem śmietanowo-czekoladowym*.
Smacznego!
* krem przygotować rozpuszczając 100g białej czekolady i wymieszać z 2 łyżkami creme fraiche lub jeśli nie mamy to z bardzo gęstą, kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz