czwartek, 11 sierpnia 2011

Mini-serniczki z jeżynami


Dziś do kawki proponuje sernik w mini rozmiarze. Serniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują wyśmienicie. Spód orzechowy nadaje ciastu wykwintny aromat, jeżyny kwaskowatości, a całość dopieszcza krem z białej czekolady. Polecam!


Składniki
  • 50 zmielonych ciasteczek typu digestive lub innych herbatników
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 300 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z polowy cytryny
  • jeżyny
Nałożyć papilotki do formy. Zmielone ciasteczka i orzechy wymieszać ze sobą i wsypać po łyżce do każdej papilotki. Na zmielonej mieszance ułożyć warstwę jeżyn. 

Ser, śmietanę, cukier puder, żółtka, skórkę cytrynową i mąkę i wymieszać lub zmiksować. Następnie dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy serowej. 

Gotową masę nałożyć do każdej papilotki bezpośrednio na jeżyny. Nałożyć do pełna, a nawet 'z górką'. Piec 25 min. w 180 st.C (termoobieg 170st.C). 

Wystudzić i schłodzić mocno w lodówce. Po wystudzeniu polukrować lub posmarować kremem śmietanowo-czekoladowym*. 

Smacznego!

* krem przygotować rozpuszczając 100g białej czekolady i wymieszać z 2 łyżkami creme fraiche lub jeśli nie mamy to z bardzo gęstą, kwaśną śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz