Jest po prostu pyszne! Pierwszy raz robiłam ciasto ze śliwkami w takiej edycji. Naprawdę rewelacja! Jest mięciutkie, aromatyczne i słodkie, ale nie przesłodzone. Wprost idealne na podwieczorek. Bardzo polecam!
Inspiracja ze zbioru ,Zdrowa kuchnia dla smakoszy'.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 8 płaskich łyżek masła lub margaryny
- 6 czubatych łyżek cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na zalewę:
- 2 jajka
- 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić 2 jajka i ucierać na puszysty krem. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o śred. 24 cm nasmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na ciasto ułożyć pocięte na kawałki śliwki.
Zalewę przygotować poprzez zmiksowanie jajek, miodu, cukru, skórki cytrynowej i śmietany. Tak przygotowaną zalać ciasto.
Piec ciasto 45-50 min. w temperaturze 180 st.C (termoobieg 170st.C). Po upływie pierwszych 30 minut posypać wierzch ciasta ziarenkami słonecznika.
Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz