piątek, 26 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami po maltańsku



Jest po prostu pyszne! Pierwszy raz robiłam ciasto ze śliwkami w takiej edycji. Naprawdę rewelacja! Jest mięciutkie, aromatyczne i słodkie, ale nie przesłodzone. Wprost idealne na podwieczorek. Bardzo polecam!
Inspiracja ze zbioru ,Zdrowa kuchnia dla smakoszy'.


Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 8 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na zalewę:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
ponadto:
  •  0,5 kg śliwek
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • cukier puder do posypania

 Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić 2 jajka i ucierać na puszysty krem. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać.

Tortownicę o śred. 24 cm nasmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na ciasto ułożyć pocięte na kawałki śliwki. 

Zalewę przygotować poprzez zmiksowanie jajek, miodu, cukru, skórki cytrynowej i śmietany. Tak przygotowaną zalać ciasto.

Piec ciasto 45-50 min. w temperaturze 180 st.C (termoobieg 170st.C). Po upływie pierwszych 30 minut posypać wierzch ciasta ziarenkami słonecznika. 

Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz