środa, 17 sierpnia 2011

Ciasto z orzechami pecan (Pecan Pie)


 To Nowoorleański przysmak, którego głównymi składnikami są orzechy pecan  i złoty syrop (golden syrup). Pamiętam jeszcze czasy szkoły średniej, kiedy to podczas wakacji uczęszczałam na kurs języka amerykańskiego i to właśnie tam po raz pierwszy spróbowałam tej pyszności.Wczoraj oglądając program , Świat na talerzu' , w którym autorka właśnie przygotowywała ciasto, postanowiłam upiec je sama. Efekt jest rewelacyjny! To istna bomba kaloryczna, ale tak pyszna , że nie potrafię się jej oprzeć. Polecam!
Przepis z programu , Kuchnia na talerzu'.

Składniki:
  • 250 g gotowego ciasta kruchego
  • 300 g orzechów pecan podpieczonych na suchej patelni
  • 4 jajka
  • 55 g masła
  • 225 g brązowego cukru (ewent. biały)
  • 170 g golden syrup
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy (26 cm średnicy) i podpiec je na lekko złoty kolor w 200 st.C (termoobieg 180st.C). 

Masło rozpuścić, wsypać cukier i wlać syrop i zamieszać (będzie b. gęste). W innej misce ubić jajka, aż powstanie pianka na wierzchu. Ubite jajka przelać do masy z masłem i cukrem. Wymieszać. Dodać esencję, sól i mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie, aż powstanie gładki krem. 

Na podpieczony spód wysypać posiekane grubo orzechy i zalać wszystko kremową masą. Piec 10 min. w 200st. C (termo.185 st.C), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C (termo. 165 st.C) i piec przez 30 min. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz