Jest składnikiem wielu potraw i wypieków. Szczególnie uwielbiany w kuchniach angielskiej, amerykańskiej i australijskiej. W Polsce niestety ciągle jest jeszcze mało znany i trudno dostępny, dlatego postanowiłam podać przepis na to płynne złoto. W ten sposób każdy będzie mógł przygotować pyszności z tym składnikiem.
Przepis pochodzi ze strony Auntyyochana.blogspot.com
Składniki:
- 50 ml wody
- 200 g cukru
- 1 kg cukru
- 600 ml gorącej wody
- 2 plasterki cytryny (ja dałam 2 łyżki soku z cytryny)
W dość dużym garnku zagotować cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje, masa będzie rzadka o ciemnozłotym kolorze (uważać żeby nie przypalić, bo syrop będzie gorzki). Zdjąć z ognia.
Bardzo ostrożnie!!! wlać gorącą wodę do gęstej masy, wsypać cukier i wrzucić plasterki cytryny. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 45 min, aż zgęstnieje. Gdy lekko przestygnie przelać go do słoiczków.
Syrop można przechowywać w szafce kuchennej, nie trzeba w lodówce. Okres przechowywania 1 rok. Z podanych składników otrzymamy 1 litr syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz