środa, 17 sierpnia 2011

Golden syrup ( Złocisty syrop )


 Jest składnikiem wielu potraw i wypieków. Szczególnie uwielbiany w kuchniach angielskiej, amerykańskiej i australijskiej. W Polsce niestety ciągle jest jeszcze mało znany i trudno dostępny, dlatego postanowiłam podać przepis na to płynne złoto. W ten sposób każdy będzie mógł przygotować pyszności z tym składnikiem.
Przepis pochodzi ze strony Auntyyochana.blogspot.com 

Składniki:
  • 50 ml wody
  • 200 g cukru
Dodatkowe składniki:
  • 1 kg cukru
  • 600 ml gorącej wody
  • 2 plasterki cytryny (ja dałam 2 łyżki soku z cytryny)

W dość dużym garnku zagotować cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje, masa będzie rzadka o ciemnozłotym kolorze (uważać żeby nie przypalić, bo syrop będzie gorzki). Zdjąć z ognia.

 Bardzo ostrożnie!!! wlać gorącą wodę do gęstej masy, wsypać cukier i wrzucić plasterki cytryny. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 45 min, aż zgęstnieje. Gdy lekko przestygnie przelać go do słoiczków. 

Syrop można przechowywać w szafce kuchennej, nie trzeba w lodówce. Okres przechowywania 1 rok. Z podanych składników otrzymamy 1 litr syropu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz