Ciasto jest bardzo dobre. Puszyste i proste w przygotowaniu.Bardzo podobne do podawanego przeze mnie już jakiś czas temu ciasta z truskawkami, z tą różnicą,że do tego używamy jabłek i orzechów. Prosta szarlotka na cieście biszkoptowym, doskonała na podwieczorek dla całej rodziny. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki.pl.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1,2 kg jabłek
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka cynamonu
- cukier puder do posypania
Masło rozpuścić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na grubszą kostkę. Jabłka można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Orzechy grubo posiekać.
Jajka ubić, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać z masą jajeczną (w oryginale zalecane jest miksowanie, ale wmieszanie jest bezpieczniejsze.
Na końcu wlać rozp. masło i wymieszać do połączenia się składników (w oryginale na wysokich obrotach miksera zmiksować). Wmieszanie zachowa maksymalną pulchność ciasta.
Gotowe ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka posypać orzechy. Całość posypać cynamonem.
Piec 45 minut w temp. 200 st.C (termoobieg 175 st.C przez 35 minut) do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz