środa, 28 września 2011

Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi


Ciasto jest bardzo dobre. Puszyste i proste w przygotowaniu.Bardzo podobne do podawanego przeze mnie już jakiś czas temu ciasta z truskawkami, z tą różnicą,że do tego używamy jabłek i orzechów. Prosta szarlotka na cieście biszkoptowym, doskonała na podwieczorek dla całej rodziny. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki.pl.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Masło rozpuścić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na grubszą kostkę. Jabłka można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Orzechy grubo posiekać.
Jajka ubić, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać z masą jajeczną (w oryginale zalecane jest miksowanie, ale wmieszanie jest bezpieczniejsze. 

Na końcu wlać rozp. masło i wymieszać do połączenia się składników (w oryginale na wysokich obrotach miksera zmiksować). Wmieszanie zachowa maksymalną pulchność ciasta.

Gotowe ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka posypać orzechy. Całość posypać cynamonem.

Piec 45 minut w temp. 200 st.C (termoobieg 175 st.C przez 35 minut) do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz