To inna wersja ciasta,,Kukułki'', które już wcześniej prezentowałam na blogu. Postanowiłam tym razem nieco zmienić formę i nadzienie, pozostawiając jednak smak maksymalnie zbliżony do popularnych cukierków z wyraźnie alkoholową nutą. W poprzedniej wersji wierzch ciasta pokryty był bitą śmietaną, tym razem spód jak i wierzch jest z biszkoptu. Nadzienie stanowi rozpuszczona w śmietanie czekolada, później ubita na sztywno, a nie jak poprzednio sama kremówka. Wspólnym mianownikiem są biszkopciki zalane mleczną czekoladą z dodatkiem alkoholu, wypełniające środek ciasta. Polecam!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ze solą i wodą ubić na sztywno. Do ubijanych białek dodawać stopniowo cukier nie przestając ubijać.
Następnie dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę poubijać.
Mąki, proszek i kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Składniki do nasączania:
- 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej(ostudzonej)
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki na nadzienie:
- 600 ml śmietany do deserów 36% lub kremówki (w UK może być double cream)
- 100 g czekolady deserowej
- opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych
- 200 g czekolady mlecznej
- 4 kieliszki rumu lub wódki
- 1/2 łyżeczki oleju
Do garnka wlać śmietanę i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę deserową. Podgrzewać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie bardzo dobrze schłodzić zawartość garnka.
Czekoladę mleczną rozpuścić wraz z alkoholem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Używając do tego mikrofali należy co 30 sekund zatrzymywać pracę i zamieszać zawartość naczynia i ponownie włączyć na rozpuszczanie. Jeśli tego nie zrobimy czekolada się spali.
Gdy czekolada już się rozpuści zostawić do ostygnięcia,a gdy zacznie tężeć wmieszać olej.
Biszkopt przeciąć na 2 części. Spodnią cześć biszkopta przełożyć na paterę i nasączyć kilkoma łyżkami kawy.
Dobrze schłodzoną śmietanę z rozp. w niej czekoladą deserową ubić na sztywno i 1/3 wysmarować na spód ciasta. Na śmietanie poukładać biszkopciki, uprzednio nasączone w kawie. Poukładane biszkopty zalać polową tężejącej czekolady wymieszanej z alkoholem.
Drugą część biszkopta nasączyć resztą kawy i posmarować kolejną 1/3 porcją ubitej śmietany. Płat położyć na biszkopty i lekko przycisnąć.
Ostatnią częścią śmietany posmarować boki ciasta, a wierzch polać pozostałą czekoladą z rumem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz