poniedziałek, 5 września 2011

Babka cytrynowa



Proste składniki , łatwe przygotowanie, a babka po prostu rewelacja. Już od dawna wyznaję ,że najprostsze rzeczy są najlepsze. Babka jest wilgotna,co szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy za babkami nie przepadają. Mocno pachnąca cytryną. Wręcz rozpływa się w ustach. Idealny początek tygodnia. Polecam!
Przepis pochodzi z opakowania margaryny ,,Kasia''.


Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


 Margarynę utrzeć lub zmiksować mikserem z cukrem na puch. Dodać po jednym jajku i ciągle miksować. 1 szklankę mąki z proszkiem przesiać do masy i wymieszać.

Skórkę z cytryny zetrzeć do masy i wycisnąć sok. zamieszać. Na koniec przesiać 2 szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej formy 10cm na 30cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec 40 minut(piekłam nieco dłużej) w temperaturze 180 st.C (termoobieg 170st.C). Ostudzić. Gdy przestygnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz