Bardzo wilgotna babka, a to za sprawą użytego twarogu. Raczej smakiem i konsystencją nie przypomina tradycyjnej babki. Ciasto jest wyraźnie zbite wręcz zakalcowate, przez to zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu. Nie jest to babka puszysta i sucha, ale ja właśnie takie lubię najbardziej.
Przepis pochodzi z ,, Przepisów czytelników - Lato''
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pól szklanki kwaśnej śmietany
- 200 g zmielonego twarogu
- 200 g rozpuszczonej margaryny (ja użyłam masła)
- 20 ml rumu lub olejek rumowy
- rodzynki
Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ser i stopioną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać dodać rum i rodzynki.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec 60 min.(piekłam troszkę krócej) w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C).
Po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz