poniedziałek, 12 września 2011

Babka twarogowa


Bardzo wilgotna babka, a to za sprawą użytego twarogu. Raczej smakiem i konsystencją nie przypomina tradycyjnej babki. Ciasto jest wyraźnie zbite wręcz zakalcowate, przez to zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu. Nie jest to babka puszysta i sucha, ale ja właśnie takie lubię najbardziej.
Przepis pochodzi z ,, Przepisów czytelników - Lato''

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pól szklanki kwaśnej śmietany
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 200 g rozpuszczonej margaryny (ja użyłam masła)
  • 20 ml rumu lub olejek rumowy
  • rodzynki

Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ser i stopioną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać dodać rum i rodzynki. 

Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec 60 min.(piekłam troszkę krócej) w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C).

Po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz