Pieczone w formie babki, tak dobrze wszystkim znane,czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych gruszek. Ciasto można również upiec w niższej formie, ale wówczas pieczemy je znacznie krócej. Ciasto jest wilgotne i pysznie czekoladowe. Idealne na podwieczorek. Polecam!
Przepis z Dziennika Polska-Europa-Świat.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 125 g margaryny
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
W garnku rozpuścić margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać wodę i olej i wymieszać. Ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka - wymieszać, następnie przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy podłużnej. Na wierzchu ułożyć pokrojone na grube plastry obrane gruszki.
Piec około 45-60 minut w 180st.C (termoobieg 170 st.C ) do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Piec około 45-60 minut w 180st.C (termoobieg 170 st.C ) do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz