piątek, 9 września 2011

Murzynek z gruszkami


Pieczone w formie babki, tak dobrze wszystkim znane,czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych gruszek. Ciasto można również upiec w niższej formie, ale wówczas pieczemy je znacznie krócej. Ciasto jest wilgotne i pysznie czekoladowe. Idealne na podwieczorek. Polecam!
Przepis z Dziennika Polska-Europa-Świat.


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać wodę i olej i wymieszać. Ostudzić.

Do ostudzonej masy dodać żółtka - wymieszać, następnie przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. 

Ciasto przelać do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy podłużnej. Na wierzchu ułożyć pokrojone na grube plastry obrane gruszki.

Piec około 45-60 minut w 180st.C (termoobieg 170 st.C ) do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz