czwartek, 8 września 2011

Biszkopty


Któż nie lubi biszkopcików? Ja nie znam nikogo takiego. Moje dzieciaczki wręcz za nimi przepadają i założę się, że nie tylko moje. Nie zawierają proszku do pieczenia dlatego są idealną przekąską dla maluchów. Biszkopty można również użyć z powodzeniem do deserów takich jak np. tiramisu. Prosty przepis i składniki. Żeby jednak nasze biszkopty się udały należy pamiętać o kilku zasadach. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka muszą być mocno ubite a cukier dodawać stopniowo. Mąkę należy wmieszać bardzo delikatnie, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Zachowując te zasady na pewno upieczemy idealne biszkopciki.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Białka ze solą ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtko i kontynuować ubijanie. 

Na końcu dodać przesianą mąkę. Delikatnie ją wmieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać podłużne biszkopty. Można też zwyczajnie nałożyć łyżką.

Od razu piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 12-15 minut (termoobieg 170st.C).
Najlepiej piec obydwie blachy od razu.

Po upieczeniu zostawić je chwilkę na blaszce, a później przełożyć na kratkę do wysuszenia. Gotowe można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz