sobota, 1 października 2011

Odwrócone ciasto z jablkami



O tej porze roku jabłek wszędzie dostatek. Trzeba więc wykorzystać te dary natury jak najlepiej. A najlepiej będzie upiec z nimi ciasto - pyszne ciasto z jabłkami jakie dziś proponuję. Jest naprawdę bardzo dobre. Wilgotne, pachnące ze słodką polewą a'la toffi. Polecam!
Przepis znaleziony na stronie Bakers' Banters.


Składniki na polewę:
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. golden syropu (ewentual. płynnego miodu)
 Wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 duże jabłko starte na tarce lub rozdrobnione w malakserze
dodatkowo:
  • 2-3 jabłka
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub pecan (nie dodawałam)

 Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry rozłożyć na spodzie tortownicy o średnicy  24 - 26 cm. Ułożone plastry zalać 1/2 polewy.

W misce umieścić olej, jajka, cukier, sok, cynamon i sól i dokładnie zmiksować. Do zmiksowanej masy przesiać mąkę z sodą i wymieszać. Na koniec wmieszać rozdrobnione jabłko i jeśli dodajemy to również orzechy. Wymieszane ciasto wylać do tortownicy. 

Piec w temperaturze 180 st. 50-55 min (termoobieg 170st.C przez 40-45). Dobrze jest położyć pergamin pod tortownicę, szczególnie gdy nasza tortownica nie jest zbyt szczelna. Zdarza się, że polewa wycieka i warto jest podłożyć coś i zaoszczędzić sobie później sprzątania.

Po upieczeniu odczekać około 3-5 min. i odwrócić na paterę. Gotowe polać resztą polewy. Jeśli zbyt mocno zgęstniała wystarczy dodać 1 łyżkę soku i trochę podgrzać.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz