środa, 26 października 2011

Czekoladowe ciasteczka na Halloween


Muszę przyznać,że osobiście nie przepadam za tym amerykańskim świętem rozszerzającym się na coraz to inne państwa - niestety. Ciasteczka upiekłam dla moich maluchów, którym Halloween bardzo odpowiada. Ciasteczka są mocno czekoladowe i przypominają smakiem dobrze znane już brownies, szczególnie gdy są wykrawane grubiej. Polecam nie tylko na Halloween!
Inspiracja przepisem ze strony allrecipes.com


Skladniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko

Masło z cukrem utrzeć lub ubić mikserem na puch. Dodać jajko i dalej ubijać.

Wszystkie suche składniki przesiać do miski z utartą masą i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm (można grubiej wtedy ciastka będą wilgotniejsze) i wykrawać dowolne kształty.

Piec w temp. 190 st.C przez 8-10 min. (termoobieg 175 st.C 6-8 min.). Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Można ciastka ozdobić lukrem lub rozp. białą czekoladą.

Smacznego!        


1 komentarz:

  1. jakie ładne nie mam takich foremek szkoda ;(
    przesliczne

    OdpowiedzUsuń