Muszę przyznać,że osobiście nie przepadam za tym amerykańskim świętem rozszerzającym się na coraz to inne państwa - niestety. Ciasteczka upiekłam dla moich maluchów, którym Halloween bardzo odpowiada. Ciasteczka są mocno czekoladowe i przypominają smakiem dobrze znane już brownies, szczególnie gdy są wykrawane grubiej. Polecam nie tylko na Halloween!
Inspiracja przepisem ze strony allrecipes.com
Skladniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 170 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 jajko
Masło z cukrem utrzeć lub ubić mikserem na puch. Dodać jajko i dalej ubijać.
Wszystkie suche składniki przesiać do miski z utartą masą i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm (można grubiej wtedy ciastka będą wilgotniejsze) i wykrawać dowolne kształty.
Piec w temp. 190 st.C przez 8-10 min. (termoobieg 175 st.C 6-8 min.). Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Można ciastka ozdobić lukrem lub rozp. białą czekoladą.
Smacznego!
jakie ładne nie mam takich foremek szkoda ;(
OdpowiedzUsuńprzesliczne