piątek, 28 października 2011

Czekoladowo-orzechowe diamenty

Moje dzieci nie przepadają za piernikami, a to za sprawą przyprawy do pierników, która jest ich głównym składnikiem. Ciasteczka dziś prezentowane  można wykrawać identycznie jak pierniki, smakują jednak inaczej gdyż nie zawierają przypraw. Bardzo wyczuwalny jest za to smak orzechów. Ciasteczka można lukrować i ozdabiać dokładnie jak pierniki. Polecam!


Składniki:
  • 2,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 0,5 szkl. mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki kakao

Orzechy, mąkę, cukier i kakao wymieszać dodać jajka i zagnieść ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać dowolne kształty.
Ułożyć na blaszce i piec w temp. 180 st. C przez około 8-10 (termoobieg 170 st.C przez 6-7 min.)

Gotowe można polukrować lub polać czekoladą.

Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz