Najprostsze kruche ciasteczka wyciskane za pomocą maszynki na blaszkę. Są idealne na przekąskę dla dzieci, czy do popołudniowej kawki dla dorosłych. Polecam!
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kostki margaryny lub masła
- 2 łyżki smalcu
- 2 jajka + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Margarynę zetrzeć na tarce i dodać resztę składników. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie nałożyć ciasto do maszynki i wyciskać ciasteczka na blachę nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 155 st.C na lekko złoty kolor (termoobieg 140 st.C).
Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz