wtorek, 25 października 2011

Kruche ciasteczka wyciskane maszynką


Najprostsze kruche ciasteczka wyciskane za pomocą maszynki na blaszkę. Są idealne na przekąskę dla dzieci, czy do popołudniowej kawki dla dorosłych. Polecam!


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki margaryny lub masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Margarynę zetrzeć na tarce i dodać resztę składników. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie nałożyć ciasto do maszynki i wyciskać ciasteczka na blachę nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 155 st.C na lekko złoty kolor (termoobieg 140 st.C).

Po upieczeniu studzić na kratce. 


Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz