wtorek, 8 listopada 2011

Ciasto ,,Czekoladowa krówka'' (Chocolate fudge cake)


Za oknem szaro, buro, aż strach z domu wychodzić. Na takie dni jak ten, doskonale się nadają wszelkie czekoladowe wypieki i słodkości. Im bardziej czekoladowe tym lepiej. Wiadomo, że czekolada świetnie poprawia nastrój, więc będzie jak znalazł na te smutne, deszczowe dni jesieni. Czekoladowa krówka jest ciastem wilgotnym, zbitym i mocno czekoladowym. Dodatkowo polana gęstą masą czekoladowo-mleczną będzie rajem dla wszystkich czekoladoholików i  na pewno poprawi nie jeden zły nastrój. Bardzo prosty przepis i wykonanie. Polecam!
Przepis wg James'a Martin'a.


Składniki na ciasto:
  • 200 g czekolady pełnej (nie gorzkiej)
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 płaskich łyżek kakao

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady pełnej
  • 170 ml skondensowanego słodkiego mleka
  • 100 g masła

Czekoladę, masło i cukier włożyć do garnka. Dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i po 2 minutach wmieszać śmietanę, a następnie ubite ze szczyptą soli jajka.

Mąkę z proszkiem i kakao przesiać i również wmieszać do czekoladowej masy. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i gotowe wylać na formę o wymiarach około 20-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 160 st.C przez 50-55 min. (termoobieg 140 st.C przez 40-45 min.). Upieczone studzić na kratce.

Polewę przygotować ogrzewając na małym ogniu wszystkie jej składniki, aż do całkowitego połączenia. Gdy się przestudzi, wówczas zgęstnieje i wtedy można nią posmarować wierzch ostudzonego ciasta.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz