Za oknem szaro, buro, aż strach z domu wychodzić. Na takie dni jak ten, doskonale się nadają wszelkie czekoladowe wypieki i słodkości. Im bardziej czekoladowe tym lepiej. Wiadomo, że czekolada świetnie poprawia nastrój, więc będzie jak znalazł na te smutne, deszczowe dni jesieni. Czekoladowa krówka jest ciastem wilgotnym, zbitym i mocno czekoladowym. Dodatkowo polana gęstą masą czekoladowo-mleczną będzie rajem dla wszystkich czekoladoholików i na pewno poprawi nie jeden zły nastrój. Bardzo prosty przepis i wykonanie. Polecam!
Przepis wg James'a Martin'a.
Składniki na ciasto:
- 200 g czekolady pełnej (nie gorzkiej)
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml gorącej wody
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek kakao
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady pełnej
- 170 ml skondensowanego słodkiego mleka
- 100 g masła
Czekoladę, masło i cukier włożyć do garnka. Dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i po 2 minutach wmieszać śmietanę, a następnie ubite ze szczyptą soli jajka.
Mąkę z proszkiem i kakao przesiać i również wmieszać do czekoladowej masy. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i gotowe wylać na formę o wymiarach około 20-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 160 st.C przez 50-55 min. (termoobieg 140 st.C przez 40-45 min.). Upieczone studzić na kratce.
Polewę przygotować ogrzewając na małym ogniu wszystkie jej składniki, aż do całkowitego połączenia. Gdy się przestudzi, wówczas zgęstnieje i wtedy można nią posmarować wierzch ostudzonego ciasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz