poniedziałek, 7 listopada 2011

Drożdżówki z dżemem


Dobrze znane, przywołujące wspomnienia z dawnych lat pyszne drożdżówki z dżemem. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie jeszcze prostsze. Szybki i tani sposób na pyszne ciastko drożdżowe na podwieczorek. Polecam!


Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/3 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • dżem

Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą wlać je do miski z mąką, cukrem, solą i żółtkiem.Do miski wlać również rozp. masło i wszystko dokładnie wyrobić - najlepiej rękami.

Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyjąć i jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50-35 cm.

Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i zwinąć dłuższe boki. Rulon pociąć na równe części (około 10-12). Każdy kawałek układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.

Piec w temp. 200 st.C przez około 15- 20 min. (termoobieg 180 st.C przez 12-15min.). Po upieczeniu studzić na kratce. Ewentualnie polukrować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz