Dobrze znane, przywołujące wspomnienia z dawnych lat pyszne drożdżówki z dżemem. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie jeszcze prostsze. Szybki i tani sposób na pyszne ciastko drożdżowe na podwieczorek. Polecam!
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/3 szkl.cukru
- szczypta soli
- jajko
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 75 g rozpuszczonego masła
- dżem
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą wlać je do miski z mąką, cukrem, solą i żółtkiem.Do miski wlać również rozp. masło i wszystko dokładnie wyrobić - najlepiej rękami.
Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyjąć i jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50-35 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i zwinąć dłuższe boki. Rulon pociąć na równe części (około 10-12). Każdy kawałek układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Piec w temp. 200 st.C przez około 15- 20 min. (termoobieg 180 st.C przez 12-15min.). Po upieczeniu studzić na kratce. Ewentualnie polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz