Bardzo popularne w ostatnim czasie na blogach kulinarnych i otrzymujące wysokie noty,co zreszta jest w pełni uzasadnione. Spód i wierzch ciasta jest bardzo kruchy, a środek pysznie piankowo-kremowy. Pierwszy raz piekłam ciasto, w którym pianę z białek łączy sie z budyniem i zapieka. Bardzo polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jedna zupełnie wystarczy)
- 5 żółtek
Mąkę posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto. Można też użyć malaksera i wszystkie składniki od razu wyrobić za jego pomocą.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedna zawierać będzie 2/3 ciasta a druga pozostałą 1/3. Obie części zawinąć we folię spożywczą i zamrozić. Najlepiej przygotować to w poprzedni dzień.
Gdy ciasto jest już zamrożone wyłożyć wiekszą część i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę o wymiarach 33 na 20cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Starte ciasto równomiernie rozprowadzić i zapiec przez 20 minut w temp.190st.C (termoobieg 180st.C przez 15 min). Po upieczeniu wystudzić.
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie po 40g śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szkl. oleju
- 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder do oprószenia
Gdy spód całkiem ostygnie wtedy zacząć ubijać białka. Do ubitych na sztywno białek stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać.
Następnie dodawać po trochu budyń i miksować, aż się rozpuści. Na końcu wlewać po mału olej i jeszcze chwilę pomiksować do całkowitego połączenia się składników.
Gotową pianę wylać na zimny spód, a w piandelikatnie wcisnąć maliny otworkami do góry. Na maliny zetrzeć pozostałą, zmrożoną część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-40 min. (termoobieg 180st.C na 30min.). Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz