... do tego bardzo smaczny. Jest wilgotny, pachnący i bardzo prosty w przygotowaniu. Dostałam ten przepis od mamy mojej koleżanki jeszcze w szkole średniej. Upiekłam go w formie keksówce, ale jeśli macie ochotę na większą porcję wystarczy podwoić porcję składników i upiec w standardowej blaszce. Bardzo polecam!
Składniki:
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżka powideł śliwkowych
W garnku umieścić masło, mleko, cukier i kakao. Ogrzewać do rozpuszczenia i połaczenia się składników. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę z sodą i jajko, przyprawę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na końcu dodać powidła, wymieszać i wylać ciasto do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp.190 st.C przez około 40 min (termoobieg 180st.C przez 25-30) do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Piernik jest dość wilgotny, ale jeśli lubicie możecie przełożyć go powidłami i polać czekoladową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz