niedziela, 20 listopada 2011

Tort ,,Krówka''


Kilka dni temu nasz synek Maksiu skończył 4 latka i to właśnie z tej okazji ten torcik. Tort składa się z ciemnego biszkoptu i przełożony jest masą budyniowo-krówkową, a dla przełamania słodyczy dodatkowo kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Tort jest dość słodki, więc dla tych którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami poradzę nie dodawać cukru pudru do ucieranego masła.
Inspiracja zaczerpnieta z kotlet.tv.


Składniki:
  • biszkopt ciemny upieczony wg tego przepisu
  • szklanka mocnej, przestudzonej herbaty
  • kieliszek rumu (opcjonalnie)
  • 125 g masła miękkiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru (choć niekoniecznie)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Duża Porcja z delekty
  • 2,5 szkl. mleka
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej do ozdobienia
  • migdały w płatkach do posypania boków

Budyń ugotować w 2,5 szkl. mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać przestudzony przestudzony budyń i zmiksować na puszystą masę. Na koniec dodać kajmak i jeszcze chwilę zmiksować.

Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy płat ułożyć na talerzu i nasączyć herbatą z rumem. Następnie posmarować dżemem, a na to warstwę kremu i przykryć drugim krążkiem.

Czynności powtórzyć z 2 i 3 częścia biszkopta. Cały tort posmarować kremem i ozdobić wierzch roztopioną czekoladą z dodatkiem 1 łyżki oleju, a boki obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Tort schłodzić w lodówce.


Smacznego!

 





2 komentarze:

  1. Witam!
    Udało mi się zrobić to słodkie arcydzieło i powiem jednym słowem okazało się przepyszne.
    Moja córka była zachwycona a mój mąż chce chętnie kolejne tego typu wypieki.

    A i bym zapomniała złożyć najserdeczniejsze życzenia dla synka - Maksia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły opis. Bardzo sie cieszę,że smakowało.
    Serdecznie pozdrawiam Panią i cała rodzinkę!

    OdpowiedzUsuń