Kilka dni temu nasz synek Maksiu skończył 4 latka i to właśnie z tej okazji ten torcik. Tort składa się z ciemnego biszkoptu i przełożony jest masą budyniowo-krówkową, a dla przełamania słodyczy dodatkowo kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Tort jest dość słodki, więc dla tych którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami poradzę nie dodawać cukru pudru do ucieranego masła.
Inspiracja zaczerpnieta z kotlet.tv.Składniki:
- biszkopt ciemny upieczony wg tego przepisu.
- szklanka mocnej, przestudzonej herbaty
- kieliszek rumu (opcjonalnie)
- 125 g masła miękkiego
- 0,5 szklanki cukru pudru (choć niekoniecznie)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Duża Porcja z delekty
- 2,5 szkl. mleka
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
- pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej do ozdobienia
- migdały w płatkach do posypania boków
Budyń ugotować w 2,5 szkl. mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać przestudzony przestudzony budyń i zmiksować na puszystą masę. Na koniec dodać kajmak i jeszcze chwilę zmiksować.
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy płat ułożyć na talerzu i nasączyć herbatą z rumem. Następnie posmarować dżemem, a na to warstwę kremu i przykryć drugim krążkiem.
Czynności powtórzyć z 2 i 3 częścia biszkopta. Cały tort posmarować kremem i ozdobić wierzch roztopioną czekoladą z dodatkiem 1 łyżki oleju, a boki obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Witam!
OdpowiedzUsuńUdało mi się zrobić to słodkie arcydzieło i powiem jednym słowem okazało się przepyszne.
Moja córka była zachwycona a mój mąż chce chętnie kolejne tego typu wypieki.
A i bym zapomniała złożyć najserdeczniejsze życzenia dla synka - Maksia.
Dziękuję za miły opis. Bardzo sie cieszę,że smakowało.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam Panią i cała rodzinkę!