piątek, 18 listopada 2011

Szarlotka sypana


Niezwykle prosta w przygotowania. Bez wyrabiania ciasta, chłodzenia i czekania. Wystarczy wymieszać wysypać na blaszkę warstwami i gotowe. Żeby szarlotka sie udała jak najlepiej, należy w miarę równomiernie rozłożyć masło i jabłek nie odciskać zbyt mocno. Sok z nich jest potrzebny do połączenia sie składników. Łatwa i smaczna szarlotka. Polecam!
Z przepisu Pauliny z www.kotlet.tv.


Składniki na tortownicę o śred. 24cm:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (ja dałam 3/4 szklanki cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • cynamon
  • 1 kg jabłek (obranych i startych na grubych oczkach)
  • cukier puder do posypania
 
W misce wymieszać mąkę, kaszkę, cukier i proszek. Tortownicę nasmarować grubo masłem i wysypać około 1 szklanki suchej mieszanki. Na to rozłożyć część masła w kawałeczkach, bądź też starte na tarce.


Na maśle rozłożyć połowę startych jabłek, posypać cynamonem i przykryć kolejną warstwą suchej mieszanki (około 1 szkl.). Na to trochę masła i resztę jablek. 

Znów posypać cynamonem i wysypać resztę suchych składników. Wyrównać by równomiernie było rozłożone i zetrzeć resztę masła.

Piec 1 godzinę w temp.180 st.C (termoobieg 170st.C przez około 50 min.). Upieczoną posypać cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłą z gałką lodów lub bitą śmietaną. Choć i bez dodatków smakuje dobrze.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz