Są rewelacyjne. Mięciutkie, jabłkowe i bardzo smaczne. Moje dzieci za nimi przepadają. Przepis jest prosty jak i też samo ich wykonanie. W oryginale pierożki posypuje sie cukrem pudrem, ale dla mnie najlepsze są lukrowane, ponieważ samo ciasto zawiera śladową ilość cukru i jabłek też nie słodzimy. Polecam!
Przepis z programu Ewa gotuje.
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 g świeżych drożdży lub czubata łyżka suchych
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
dodatkowo:
- 0,5 kg jabłek
- sok z cytryny
- cynamon
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać dodać zimne masło i posiekać. Drożdże rozkruszyć w miseczce i dodać cukier. Gdy się rozpłyną dodać do mąki z masłem. Następnie śmietanę i resztę składników.
Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki owinięte folią spożywczą na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Jeżeli używamy drożdzy suchych należy wsypać je bezpośrednio do mąki z innymi składnikami i zagnieść.
Później wykonać te same czynności co z drożdżami świeżymi.
Po upływie wymaganego czasu wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość około 3-4 mm. Wykrawać szklanką krążki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejwiecej równe, dość grube plasterki.
Jabłka, które szybko ciemnieją skropić sokiem z cytryny. Jabłka posypać cynamonem. Do środka każdego krążka z ciasta włożyć kawałek jabłka i zlepić boki jak pierożkom. Niektóre z nich napewno się otworzą , ale to absolutnie nie szkodzi.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 15-20 min. na blaszce wyłożonej pergaminem (termoobieg 170st.C 12-15 min). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
Pycha:) Uwielbiam takie krucho- drożdżowe ciastka, ale nigdy sama nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńNa pewno 10 g świeżych drożdży? Skoro czubata łyżka suchych to chyba 100 g? Oglądałam ten odcinek Ewa gotuje i wpadły mi w oko, teraz czas na ich zrobienie :)
OdpowiedzUsuńczubata lyzka suchych drozdzy nie moze wazyc 10dag czyli 100g to niemozliwe, Jesli uzyje Pani swiezych drozdzy wowczas potrzeba ich bedzie 10 dag, a jesli suchych to czubata lyzke,czyli jakies 14g(suche drozdze przewzanie pakowane sa po 7g czyli uzyje pani napewno 2 opakowania)
OdpowiedzUsuń