Takie malutkie, słodkie kąski. Tak w sam raz na jeden gryz, no może ewentualnie na dwa. Jak to bajaderki, zrobione są z resztek bezkremowego ciasta z dodatkami. Do tych małych słodkości dodałam mleko w proszku i sporą ilość bakalii. Smakiem przypominają troszkę mix bajaderki z truflami. Polecam!
Składniki:
- około 1kg ciasta bez kremu (np. murzynek, sernik, keks, babka, brownies itp.)
- 1/2 szkl. kakao jeśli ciasto nie było ciemne
- 2/3 szkl. mleka w proszku pełnego
- 2-3 łyżki serka kremowego (ilość zależy od wilgotności używanego ciasta)
- 2-3 łyżki masła rozpuszczonego
- garść bakalii (rodzynki,orzechy)
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Ciasto zmielić najlepiej malakserem na drobno. Dodać mleko w proszku, kakao (jeśli potrzeba) bakalie i wymieszać.
Wlać masło i dodać serek i zagnieść reką. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać wiecej serka. Z gotowej masy formować niewielkie kuleczki.
Czekoladę rozpuścić i zanużać w niej każdą kuleczkę. Schłodzić w lodówce.
lubię słodkie wersje mini.
OdpowiedzUsuńJak przepysznie wyglądają, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym! Jestem absolutną fanką bajaderek!
OdpowiedzUsuń