niedziela, 1 stycznia 2012

Bajaderki Mini


Takie malutkie, słodkie kąski. Tak w sam raz na jeden gryz, no może ewentualnie na dwa. Jak to bajaderki, zrobione są z resztek bezkremowego ciasta z dodatkami. Do tych małych słodkości dodałam mleko w proszku i sporą ilość bakalii. Smakiem przypominają troszkę mix bajaderki z truflami. Polecam!


Składniki:
  • około 1kg ciasta bez kremu (np. murzynek, sernik, keks, babka, brownies itp.)
  • 1/2 szkl. kakao jeśli ciasto nie było ciemne
  • 2/3 szkl. mleka w proszku pełnego
  • 2-3 łyżki serka kremowego (ilość zależy od wilgotności używanego ciasta)
  • 2-3 łyżki masła rozpuszczonego 
  • garść bakalii (rodzynki,orzechy)
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Ciasto zmielić najlepiej malakserem na drobno. Dodać mleko w proszku, kakao (jeśli potrzeba) bakalie i wymieszać.

Wlać masło i dodać serek i zagnieść reką. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać wiecej serka. Z gotowej masy formować niewielkie kuleczki.

Czekoladę rozpuścić i zanużać w niej każdą kuleczkę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. lubię słodkie wersje mini.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przepysznie wyglądają, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłaś mnie tym! Jestem absolutną fanką bajaderek!

    OdpowiedzUsuń