niedziela, 18 grudnia 2011

Czekoladowy keks


Pyszne czekoladowe ciasto keksowe z dużą ilością suszonych owoców. To właśnie dzięki nim ciasto jest wilgotne, ale nie gliniaste. Do większości keksów dodajemy suszone owoce i orzechy, jednak do tego ciasta ja dodaję wyłącznie suszone owoce. Jeśli lubicie wystarczy poprostu dodać orzechy zastępując nimi część owoców. I choć to ciasto można z powodzeniem podawać przez cały rok to myślę, że świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Upieczcie je wcześniej i owińcie szczelnie folią, żeby nie wyschło. Na święta będzie jak znalazł. Polecam!
 
Składniki:
  • 180 g mąki
  • 0,5 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250-300 g suszonych owoców (u mnie śliwki, morele i żurawina)
dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 
  • 1 łyżeczka oleju

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ciągle miksować. Czekoladę rozpuścić i ostudzić.

Przestudzoną czekoladę i śmietanę dodać do masy i jeszcze trochę pomiksować. Do zmiksowanej masy przesiać mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Dokładnie wymieszać. 

Na końcu dodać suszone owoce pokrojone na drobne kawałki i oprószone łyżką mąki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temp.180 st.C przez około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka (termoobieg 165st.C przez 50 min.). Ostudzić na kratce.

Tabliczkę czekolady rozpuścić i wymieszać z łyżeczką oleju. Polać ostudzony keks.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. mimo, że nie ma u nas w domu tradycji pieczenia keksa -to i tak to ciasto oznacza dla mnie święta :) Twój keks wygląda na bardzo wilgotny. Lubię takie ciasta! A z suszonymi owocami... bajka! :)

    OdpowiedzUsuń