piątek, 23 grudnia 2011

Makowiec zawijany


Pyszny! Długo utrzymuje świeżość. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Przepis na ciasto zapożyczyłam ze strony Moje Wypieki.pl, jednak na nadzienie użyłam gotowej masy makowej. Wiem, że własnej roboty zawsze jest inna, pyszniejsza i bardziej dopasowana do naszych preferencji smakowych, jednak w moim obecnym stanie staram się ograniczać niektóre prace, zastępując je gotowymi produktami. Mimo to, do gotowej już masy dodałam jeszcze trochę suszonej żurawiny i orzechów, tak jak lubimy najbardziej. Jeśli nie chcecie się martwić czy uda się czy nie to ten przepis jest najbardziej odpowiedni. Polecam!


Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych lub 21 g suchych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (może być rum lub wódka)
  • 1 op. cukru waniliowego
dodatkowo: 
  • 1 puszka masy makowej

Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy ruszy dodać resztę składników poza masłem. Wyrobić, a następnie dodać ostudzone masło. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Jeśli używamy drożdży suchych, wówczas wystarczy je wymieszać z mąką i dodać resztę składników bez robienia rozczynu.

Gdy wyrośnie podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką w kształt prostokąta i rozsmarować nadzienie makowe i zwinąć w rulon. Arkusz papieru posmarować olejem i owinąć nim każdy rulon z osobna.

Piec w temp. 180 st.C przez 30-40' (termoobieg 165st. C przez 25-30'). Ostudzić i polukrować.

Smacznego!









1 komentarz: