Bardzo smaczny, tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym, zcieranym spodzie i z taką samą kruszonką. Ciasto do ciasta można przygotować dużo wcześniej, gdyż i tak idzie do zamrażarki. W te Święta właśnie ten sernik zagości na naszym stole. Polecam!
Przepis zapożyczony z bloga ,,Na miotle''.Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Ze wszystkich składników z wyjątkiem białek zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, owinąć każdą folią i zamrozić.
Składniki na masę twarogową:
- 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Nastepnie makę i porcjami twaróg. Ucierać do połączenia składników.Najlepiej utrzeć to wszystko mikserem.
dodatkowo:
- 2-3 puszki brzoskwiń
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
Brzoskwinie osączyć i pokroić na części. Białka ubić na sztywno dodać cukier i znów ubijać.
Blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta zetrzeć na tarce równomiernie. Na starte ciasto wyłożyć masę twarogową, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwiniach rozłożyć pianę z białek, a na nie zetrzeć drugą część ciasta.
Sernik z brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych ciast. U Ciebie prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com