Małe, słodkie i pyszne... W sam raz na świateczny stół jako dopełnienie wigilijnych słodkich propozycji. Śliwki suszone nadziewamy różnymi orzechami. Najlepiej jeśli będą wcześniej uprażone. Ja do nadziewania śliwek użyłam orzechów laskowych, nerkowca, włoskich i migdałów. Tak wypełnione śliwki zanużamy w rozpuszczonej czekoladzie z dodatkiem masła i spirytusu. Po prostu pycha! (Ja będę musiała zrobić drugą porcję bo do świąt to już chyba śladu po nich nie będzie). Polecam!
Przepis dość mocno zmieniony przeze mnie, z programu ,,Babeczki wigilijne''.
Składniki:
- śliwki suszone około 20 sztuk
- orzechy (u mnie migdały, włoskie, laskowe, nerkowca) też około 20 sztuk
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej(wg uznania)
- 1 łyżeczka masła
- 0,5-1 kieliszek spirytusu
W śliwce w miejsce pestki włożyć orzech. Czekoladę z masłem rozpuścić i dodać spirytus. W przypadku, gdy masa byłaby zbyt gęsta dolać nieco ciepłej wody.
Nadziane śliwki zanurzać w czekoladzie i układać na pergaminie. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz