niedziela, 4 grudnia 2011

Orange curd (Lekki krem pomarańczowy)

Przygotowuje się go na tej samej podstawie co lemon curd. Świetny jako wypełnienie różnego rodzaju ciast (biszkoptów, tart, ptysi). Doskonale łączy się z kremowym serkiem, bitą śmietaną i czekoladą, tworząc ciekawe przybranie muffinek, wypełnienie naleśników czy okład na słodkie bułeczki. Polecam!
Pomysł zaczerpnięty z blogu AleMańka.



Składniki:
  • 8 żółtek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1/2 szkl. soku wyciśniętego z około 2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła

W garnku umieścić żółtka, skórkę, soki i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do połączenia się składników i zgęstnienia masy. 

Gdy masa zacznie oklejać łyżkę czy miotełkę, którą mieszamy, wówczas zdjąć z ognia i dodać sól. Nastepnie wmieszać masło po kawałku i wymieszać na gładką masę.

Ciepłą masę przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej. Jeśli ją lubicie to ten etap można pominąć. Masę przełożyć do miseczki i owinąć folią spożywczą tak, aby dotykała kremu. Zapobiegnie to powstaniu korzucha na wierzchu kremu.

Schłodzić. Krem można przechowywać na dłużej w lodówce zamknięty w słoiczku.

Smacznego!


1 komentarz: