czwartek, 8 grudnia 2011

Pavlova ekspresowa


Ekspresowa dlatego, że przygotowuje się ją w tempie błyskawicznym, szybko suszy się w piekarniku (nie tak jak inne pavlovy, które muszą siedzieć w piekarniku bardzo długo) i w ekspresowym tempie znika z talerza. Zawsze się udaje i jest pyszna z każdymi owocami i kremami. Polecam!
Przepis na spód bezowy Mathew Hayden'a.

Składniki:
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ewent. mąki ziemniaczane)
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki wrzącej wody
dodatkowo:
  • 300 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie, ananasy itp.). U mnie były to ananasy z puszki i gęsty sos malinowy*.

Białka i resztę składników bezy umieścić w misce. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje. Na piórach miksera powinny się tworzyć gęste i długie kłaczki.

Gotową masę rozłożyć na blaszce z pergaminem, formując okrąg o średnicy około 22-24 cm. Tworząc z masy wyższy rant na bokach bezy.

Piec w temp. 160st.C przez 20 min. (termoobieg 140st.C). Studzić na kratce. 

Kremówkę ubić z cukrem i wyłożyć na bezę. Przybrać owocami.

Bezę można przechowywać kilka dni. Jednak przybraną śmietaną i owocami należy zjeść najpóźniej 1 godzinę po przygotowaniu.

*sos malinowy przygotowujemy podgrzewając na średnim ogniu 200 g mrożonych malin z 4 łyżkami cukru. Gotować do odparowania nadmiaru wody i ostudzić

Smacznego!







3 komentarze:

  1. mmmm.. To musi być smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy się jeszcze nie odważyłam na jej zrobienie, ale skoro piszesz, że zawsze się udaje..

    OdpowiedzUsuń
  3. Sue- tak jest naprawdę pyszna. Mój mąż zjadł pół od razu do kawki.
    Asieju- ja też nie lubiłam piec tego rodzaju słodkości,aż wypróbowałam ten przepis. Polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń