Ekspresowa dlatego, że przygotowuje się ją w tempie błyskawicznym, szybko suszy się w piekarniku (nie tak jak inne pavlovy, które muszą siedzieć w piekarniku bardzo długo) i w ekspresowym tempie znika z talerza. Zawsze się udaje i jest pyszna z każdymi owocami i kremami. Polecam!
Przepis na spód bezowy Mathew Hayden'a.
Składniki:
- 2 białka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ewent. mąki ziemniaczane)
- 1 łyżeczka białego octu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki wrzącej wody
dodatkowo:
- 300 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie, ananasy itp.). U mnie były to ananasy z puszki i gęsty sos malinowy*.
Białka i resztę składników bezy umieścić w misce. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje. Na piórach miksera powinny się tworzyć gęste i długie kłaczki.
Gotową masę rozłożyć na blaszce z pergaminem, formując okrąg o średnicy około 22-24 cm. Tworząc z masy wyższy rant na bokach bezy.
Piec w temp. 160st.C przez 20 min. (termoobieg 140st.C). Studzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem i wyłożyć na bezę. Przybrać owocami.
Bezę można przechowywać kilka dni. Jednak przybraną śmietaną i owocami należy zjeść najpóźniej 1 godzinę po przygotowaniu.
*sos malinowy przygotowujemy podgrzewając na średnim ogniu 200 g mrożonych malin z 4 łyżkami cukru. Gotować do odparowania nadmiaru wody i ostudzić
*sos malinowy przygotowujemy podgrzewając na średnim ogniu 200 g mrożonych malin z 4 łyżkami cukru. Gotować do odparowania nadmiaru wody i ostudzić
Smacznego!
mmmm.. To musi być smak!
OdpowiedzUsuńnigdy się jeszcze nie odważyłam na jej zrobienie, ale skoro piszesz, że zawsze się udaje..
OdpowiedzUsuńSue- tak jest naprawdę pyszna. Mój mąż zjadł pół od razu do kawki.
OdpowiedzUsuńAsieju- ja też nie lubiłam piec tego rodzaju słodkości,aż wypróbowałam ten przepis. Polecam i pozdrawiam!