wtorek, 3 stycznia 2012

Tarta Tatin z bananami


Dziś pokusiłam się o zrobienie pysznej tarty z karmelizowanymi bananami według przepisu Jamiego Olivier'a. Wykonanie ciasta jest bardzo proste. Wszystko przyrządzamy w jednym naczyniu, a właściwie w jednej blaszce. Żeby było jeszcze prościej do wykonania spodu używamy gotowego ciasta francuskiego. Tarta jest pyszna, a połączenie karmelu i bananów bardzo udane, choć z powodzeniem można użyć innych owoców np. jabłek, brzoskwiń czy gruszek. Polecam!


Składniki na standardową blaszkę:
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego 
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 nie za bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (nie musi być)

 Czystą blaszkę umieścić na palniku. Wysypać cukier i pokrojone masło i podgrzewć na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje na bursztynowy kolor. Od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką, żeby cukier się nie przypalił. 

Przy wykonywaniu tej tarty należy zachować szczególną ostrożnośc!!! Karmel osiąga bardzo wysoką temperaturę i możemy się poważnie poparzyć, nie zachowując należytej ostrożności.

Na gotowy karmel (o lekko ciągnącej konsystencji), nałożyć banany przekrojone w poprzek. 

Ciasto francuskie lekko podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, nieco większy niż blaszka. Gotowym płatem przykryć banany położone na karmelu, starając się zrobic to jak najszczelniej.

Ciasto ponakłuwać nożem w kilku miejscach, żeby zbytnio nie wyrosło. 

Piec w temp. 180st.C przez 25-30 min.(termoobieg 170st.C przez 20 min). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostrożnie je odwrócić najlepiej na drewnianą deskę. Przy tej czynności zachować szczególną ostrożność. 

Ciasto należy odwrócic od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeśli odczekamy chwilę i spróbujemy odwracać je później karmel przyklei się do blaszki i będzie kłopot z jego oderwaniem.

Ciasto pokroić i podawać z lodami waniliowymi, gestą śmietaną, creme fraiche lub ubitą śmietaną.

Smacznego!





    3 komentarze:

    1. Wersji z bananami jeszcze nie jadłem... musi być pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ciekawa wersja. Co prawda tartę Tatin lubię przede wszystkim dlatego, że ma kwaskowy smak, ale takiej z bananami też chętnie bym spróbowała z ciekawości.

      OdpowiedzUsuń