czwartek, 5 stycznia 2012

Ciasto z wafelkami


... a właściwie biszkopt z kremem śmietanowym z pokrojonymi wafelkami, owocami i galaretką.Spotkałam się ju z kilkoma wersjami tego ciasta. Są na ciemnym biszkopcie, z owocami i bez, z galaretką lub z żelatyną i w różnych formach. Ja postanowiłam przygotować je w okrągłej formie, na jasnym biszkopcie i z owocami. Całość zalana jest galaretką. Ciasto w smaku przypomina trochę bardzo delikatne ptasie mleczko stracciatella. Polecam!


Składniki biszkopta na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Białka z wodą i solą ubić na sztywno. Dodawać po trochu cukier i cały czas ubijać. Na koniec wmiksować żółtka. Mąki przesiać do ubitej masy i delikatnie je wmieszać.

Gotowe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.

Piec w temp 170st.C przez 20 min.(termoobieg 160st.C przez 15-20 min.) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. 


Składniki na masę kremową:
  • 400 ml smietany kremówki
  • galaretka o smaku brzoskwiniowym lub morelowym
  • 150 g wafelków (np. prince polo, grześki, princessa bądź innych)
  • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
dodatkowo:
  • galaretka o dowolnym smaku

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody. Kremówkę ubić na sztywno. Wafelki pokroić. Wielkość kawałków zależy od własnego gustu. U mnie były dość drobne.

Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do kremówki i zmiksować na szybkich obrotach. Do ubitej masy wmieszać posiekane wafelki i startą na tarce o grubych oczkach czekoladę.

Ostudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu brzoskwiniowego. Brzoskwinie pokroić na kawałki i ułożyć na nasączonym biszkopcie. Owoce przykryć gotowym kremem. 

Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania galaretki na wierzch ciasta.

Galaretkę o dowolnym smaku przygotować wg zalecenia na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylać ja delikatnie na schłodzony już wierzch ciasta.

Ciasto jest gotowe, gdy galaretka steżeje.

Smacznego!

3 komentarze: