poniedziałek, 9 stycznia 2012

Małpi Chleb (Monkey Bread)


To rodzaj drożdżowej babki. Ciekawe jest tu jej przygotowanie. Ciasto dzieli się na małe kawałeczki, w każdy kawałek wkłada się kawałki czekolady, toffi lub chociażby powidła i skleja jak pączki. Po upieczeniu babkę można rozrywać, a nie kroić. W każdej oderwanej cząstce (pączku) znajdziemy pyszną, słodką niespodziankę. Ciasto przyjemnie się robi i tak też smakuje. Polecam!
Przepis ze strony kingarthurflour.com.


Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka esencji waniliowej

Składniki na nadzienie:
  • 1/2 szkl. czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady-dowolnej)
  • 1/2 szkl. karmelowych groszków (lub posiekanych cukierków toffi)
  • 60 g rozp. masła do polania ciasta przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1/3 łyżeczki pasty waniliowej

Składniki na polewę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2-4 łyżki kremówki

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże. Wlać mleko i esencję. Wbić jajko i zamieszać. Wlać masło i wyrobić ciasto - najlepiej ręką.

Odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, oprószyć mąką i lekko spłaszczając uformować prostokątną bryłę. Prostokąt pociąć na 3 paski. Trochę je rozciągnąć i pokroić na 8-10 kawałeczków każdy.


 Do każdej kosteczki kłaść czekoladę i toffi. Można też nadziać je powidłami. Ja kilka takich zrobiłam. Sklejać jak pączki i układać w formie z kominkiem. Gdy wszystkie już nadziane i w foremce należy je polać rozpuszczonym masłem zmieszanym z esencją waniliową.


 Przykryć formę ściereczką lub folią spożywczą i odstawić jeszcze na 30 min. żeby kuleczki się napuszyły. W tym czasie nagrzac piekarnik do 175st.C (termoobieg 160st.C).



Piec przez 25-30 min., aż będzie złoto-brązowe i chrupiące na zewnątrz. Po upieczeniu od razu obrócić na talerz do góry dnem. Zostawić na 10 min. do przestygnięcia.

Polewę przygotować miksując wszystkie składniki. Polać ciepłe ciasto i najlepiej takie też podawać.Ja polukrowałam, choć uważam, że oprószenie cukrem pudrem zpełnie by wystarczyło.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Też mam w planach upiec "małpi chleb". Na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń