To rodzaj drożdżowej babki. Ciekawe jest tu jej przygotowanie. Ciasto dzieli się na małe kawałeczki, w każdy kawałek wkłada się kawałki czekolady, toffi lub chociażby powidła i skleja jak pączki. Po upieczeniu babkę można rozrywać, a nie kroić. W każdej oderwanej cząstce (pączku) znajdziemy pyszną, słodką niespodziankę. Ciasto przyjemnie się robi i tak też smakuje. Polecam!
Przepis ze strony kingarthurflour.com.
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyzeczka esencji waniliowej
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szkl. czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady-dowolnej)
- 1/2 szkl. karmelowych groszków (lub posiekanych cukierków toffi)
- 60 g rozp. masła do polania ciasta przed pieczeniem
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2-4 łyżki kremówki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże. Wlać mleko i esencję. Wbić jajko i zamieszać. Wlać masło i wyrobić ciasto - najlepiej ręką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, oprószyć mąką i lekko spłaszczając uformować prostokątną bryłę. Prostokąt pociąć na 3 paski. Trochę je rozciągnąć i pokroić na 8-10 kawałeczków każdy.
Do każdej kosteczki kłaść czekoladę i toffi. Można też nadziać je powidłami. Ja kilka takich zrobiłam. Sklejać jak pączki i układać w formie z kominkiem. Gdy wszystkie już nadziane i w foremce należy je polać rozpuszczonym masłem zmieszanym z esencją waniliową.
Do każdej kosteczki kłaść czekoladę i toffi. Można też nadziać je powidłami. Ja kilka takich zrobiłam. Sklejać jak pączki i układać w formie z kominkiem. Gdy wszystkie już nadziane i w foremce należy je polać rozpuszczonym masłem zmieszanym z esencją waniliową.
Przykryć formę ściereczką lub folią spożywczą i odstawić jeszcze na 30 min. żeby kuleczki się napuszyły. W tym czasie nagrzac piekarnik do 175st.C (termoobieg 160st.C).
Piec przez 25-30 min., aż będzie złoto-brązowe i chrupiące na zewnątrz. Po upieczeniu od razu obrócić na talerz do góry dnem. Zostawić na 10 min. do przestygnięcia.
Smacznego!
Też mam w planach upiec "małpi chleb". Na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńsuper wyglada:)
OdpowiedzUsuń