Jest pyszna! Słodko-kwaśne nadzienie i chrupiące ciasto francuskie. (Swoja drogą to chyba nie mogę się coś nim ostatnio nasycić.) Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy, że mamy gotowe ciasto w lodówce i jakieś owoce. W oryginale podają tylko jabłka, ale ja postanowiłam dorzucić jeszcze brzoskwinie z puszki. Smak i kolor ciasta jest rewelacyjny. Polecam!
Przepis z opakowania ciasta ,puff pastry' firmy GreenVale.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie w rulonie (375 g)
- 3 jabłka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka esensji waniliowej lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 4-5 łyżek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i też pokroić w dość dużą kostkę. Brzoskwinie i jabłka zmieszać ze sobą dodać cukier i esencję.
Ciasto wyłożyć na standarową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze by było żeby brzegi były troszkę podwinięte, wtedy soki nie wypłyną i nie rozmoczą ciasta.
Na ciasto wyłożyć mieszankę owocową. Piec w temp. 210st.C przez 20-25min. (termoobieg 190st.C przez 15-20min.).
Konfiturę podgrzać w mikrofali i posmarować nią owocowe nadzienie i brzegi ciasta. Można podawać z bitą śmietaną.
Bardzo smakowita tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Grażynko!
OdpowiedzUsuń