Słynny na całym świecie włoski deser ze słodkiej śmietanki. Jest bardzo smaczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu. Proste i niezbyt drogie składniki tworzą wykwintnie wyglądający, pyszny deser. Polecam!
Składniki:
- 300 ml śmietany do deserów 36% (w UK double cream)
- 300 ml mleka
- 3-4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- garść mrożonych malin
- cukier
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
Śmietanę z mlekiem, wanilią i cukrem zagotować. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę.
Dokładnie wymieszać i przelać do małych filiżanek lub salaterek.
Schłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny.
Maliny wrzucić do małego garnka i gotować na małym ogniu. Dosłodzić w zależności od upodobania. Pogotować, aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną panna cottę wyłożyć z lodówki i wstawić na kilka sekund do miski z ciepłą wodą, żeby się odkleiła od naczynia.
Odwrócić nad talerzykiem do góry dnem i polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz