czwartek, 23 lutego 2012

Panna Cotta waniliowa z sosem malinowym


Słynny na całym świecie włoski deser ze słodkiej śmietanki. Jest bardzo smaczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu. Proste i niezbyt drogie składniki tworzą wykwintnie wyglądający, pyszny deser. Polecam!


Składniki:
  • 300 ml śmietany do deserów 36% (w UK double cream)
  • 300 ml mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • garść mrożonych malin
  • cukier

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.

Śmietanę z mlekiem, wanilią i cukrem zagotować. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę.

Dokładnie wymieszać i przelać do małych filiżanek lub salaterek. 

Schłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny.

Maliny wrzucić do małego garnka i gotować na małym ogniu. Dosłodzić w zależności od upodobania. Pogotować, aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Schłodzoną panna cottę wyłożyć z lodówki i wstawić na kilka sekund do miski z ciepłą wodą, żeby się odkleiła od naczynia.

Odwrócić nad talerzykiem do góry dnem i polać sosem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz