Rewelacyjne brownies. Bardzo ,,mięsiste'' i czekoladowe. Mocno gliniaste i wilgotne, czyli typowe dla idealnych brownies. Już dawno nie piekłam brownies i bardzo chciałam poczuć ten specyficzny smak. Tym razem zrobiłam brownies z kremowym serkiem. Wyszły naprawdę pyszne. Pomysł na nie zaczerpnęłam ze strony Joy of baking. com. Polecam!
Składniki na masę czekoladową:
- 120 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 1/2 szkl. mąki
- szczypta soli
Czekoladę połamać na kawałki do szklanej lub metalowej miski, dodać do niej masło pokrojone na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gdy całkowicie się rozpuszczą dodać cukier i aromat. Wymieszać najlepiej miotełką do ubijania.
Następnie wmieszać po jednym jajku, a na końcu przesianą mąkę i sól.
Wszystko dokładnie wymieszać na aksamitną masę.
Odłożyć 1/3 szkl. masy czekoladowej, a resztę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub specjalnym papierem do pieczenia ze silikonem. Blaszka może być dowolnego kształtu o wielkości połówy standardowej blachy do placka lub tortownica o średnicy 22-24 cm.
Składniki na masę serową:
- 200 g kremowego serka lub pełnotłustego twarogu 2-krotnie zmielonego
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- jajko
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę czekoladową. Na warstwę serową wyłożyć odłożone ciasto łyżeczką co kilka centymetrów. Widelcem lub wykałaczką zrobić esy floresy.
Piec w temp. 160 st.C przez 30 minut. Po upieczeniu kompletnie wystudzić i pokroić na kawałki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po całonocnym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam brownies:) zawijasy czekoladowo-serowe wyglądaja fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam to ciasto i już tak zostanie muszę znów umilić sobie dzień bo jest pochmurnie czyli nic innego mi nie zostaje ;)
OdpowiedzUsuńTo ja życzę jak najpyszniejszego umilania ;)
OdpowiedzUsuń