Na urodziny dostałam książkę ,,Good Food 201 perfect cakes and bakes'', a te babeczki to pierwszy wypiek właśnie z niej. Muffinki zawierają tyle samo proszku budyniowego co mąki. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo prosty przepis i szybkie wykonanie. Idealne do popołudniowej kawki czy herbatki. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g proszku budyniowego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 140 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier do polania
- kolorowe kuleczki do dekoracji
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C (termoobieg 160 st.C).
Utrzeć masło z budyniem, jajkami i mlekiem. Następnie dodać cukier i przesianą mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto przełożyć do 12 przygotowanych papilotek.
Smacznego!
Wow, pierwszy raz widzę proszek budyniowy używany w taki sposób :) bardzo mi się podobają te muffinki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyniowe babeczki zakładam więc że budyniowe muffiny też będę połykać z prędkością światła:)
OdpowiedzUsuńKrysia- zapraszam na śniadanie:
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com