sobota, 18 lutego 2012

Muffiny budyniowe


Na urodziny dostałam książkę ,,Good Food 201 perfect cakes and bakes'', a te babeczki to pierwszy wypiek właśnie z niej. Muffinki zawierają tyle samo proszku budyniowego co mąki. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo prosty przepis i szybkie wykonanie. Idealne do popołudniowej kawki czy herbatki. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
  • 100 g proszku budyniowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier do polania
  • kolorowe kuleczki do dekoracji

 Rozgrzać piekarnik do 180 st.C (termoobieg 160 st.C).

Utrzeć masło z budyniem, jajkami i mlekiem. Następnie dodać cukier i przesianą mąkę z proszkiem.

Gotowe ciasto przełożyć do 12 przygotowanych papilotek.

Piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone wystudzić całkowicie i polukrować. Udekorować kolorowymi kuleczkami.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wow, pierwszy raz widzę proszek budyniowy używany w taki sposób :) bardzo mi się podobają te muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam budyniowe babeczki zakładam więc że budyniowe muffiny też będę połykać z prędkością światła:)


    Krysia- zapraszam na śniadanie:
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń