piątek, 24 lutego 2012

Muffiny z białym serem i malinami


Muffiny są naprawdę pyszne. Mają trochę biszkoptowe ciasto. Nadziane twarogiem i malinami. Są bardzo wilgotne i lekko przykwaskowe. Dodatkowo pięknie pachną skórką pomarańczową. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam!
Przepis z książki ,,GoodFood 201 Perfect cakes and bakes''.


Składniki na 12 sztuk:
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru
  • skórka otarta z 2 średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli (szczypta wystarczy)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 85 g masła (rozpuszczonego)
dodatkowo na nadzienie:
  • 175 g półtustego twarogu 2-krotnie zmielonego
  • 3 łyżki cukru
  • maliny świeże lub mrożone 

 Nagrzać piekarnik do 200 st.C/ termoobieg 180 st.C.

Przesiać mąkę z proszkiem do miski. Do tego tego wmieszać cukier, skórkę pomarańczową i sól.

W osobnym naczyniu wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać ze sobą. Nie mieszać zbyt dokładnie! 

W mniejszej miseczce zmieszać ze sobą ser i cukier.

Przygotowane papilotki napełnić do połowy ciastem, na ciasto położyć po 2-3 maliny, na nie 1 łyżka kremu serowego. Gdy wszystkie papilotki są już tak napełnione, na wierzch każdej nałożyć pozostałe ciasto.

Piec przez 15 minut, aż będą złociste na wierzchu. Wystudzić kompletnie na kratce. Przestudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!




2 komentarze: