Smaczne, kruche ciasto z owocami i budyniem. Idealne na podwieczorek. Polecam!
Przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Bloga Emigrantek.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3/4 kost.200 gramowego masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowany płat rozłożyć na nasmarowanej tłuszczem blaszce.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg śliwek
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 4 łyżki cukru
Budynie ugotować z cukrem w połowie mleka podanego na opakowaniu.
Pokrojone śliwki ułożyć na cieście, a na nie wyłożyć budyń (może być ciepły). Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piec 40-45' w temp. 180st.C (termoobieg 30' w 170st.C).
Smacznego!
Lubię dodatek budyniu do ciast. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńtakie najprostsze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Nie lepiej napisac 150g masla?
OdpowiedzUsuń