niedziela, 22 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami


To moje pierwsze owsiane ciasteczka, które upiekłam. Na pewno nie będą ostatnie. Wyszły naprawdę pysznie,  nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć poza tym jednym, gdy leżały jeszcze na blaszce. Rozeszły się błyskawicznie. Ciastka przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Są idealne na przekąskę czy drugie śniadanie. Polecam!



Składniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 2 szkl. płatków owsianych (użyłam tych drobniej mielonych)
  • 2 małe jajka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej (najlepiej z orzechami)
  • garść rodzynek

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka, wanilię i masło. Wymieszać.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać łyżką ciasto i formować delikatnie kulki.

Zostawić dość dużo miejsca między nimi, gdyż ciasteczka mocno się rozleją podczas pieczenia.

Piec około 10 min w 180 st.C (termoobieg 165st.C), aż całe będą złocisto-brązowe.

Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce, a później kompletnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. przepis wyśmienity! zamiast sody dałam więcej proszku do pieczenia, ciasto było dość gęste więc mi się nie rozlały i rozrosły, ale wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowały! pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń