Choć te pyszności z ciasta parzonego można nadziewać różnymi kremami i piankami, u mnie występują w najbardziej klasycznej formie czyli z bitą śmietaną posypane cukrem pudrem. Dodatkowo każdy ptyś zawiera kleksik z dżemu wiśniowego. Wykorzystałam już sprawdzony wielokrotnie przepis Marthy Stewart. Ptysie wyszły pysznie! Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. wody
- 115 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
Składniki na nadzienie:
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- dżem (u mnie wiśniowy)
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wodę z tłuszczem i cukrem zagotować. Do gotującej wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu tak do chwili, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Wystudzić.
Do chłodnego ciasta wmiksować jajka, po jednym na raz.
Gotowe ciasto nałożyć łyżką lub szprycownicą na blachę z papierem do pieczenia formując ptysie.
Piec 30 minut w temp. 200 st.C (termoobieg 175-180 st.C).
Upieczone wystudzić na kratce.
Przed podaniem przeciąć ptysie na pół i napełnić bitą śmietaną i około 1/2-1 łyżeczki dżemu w ulubionym smaku.
Ptysie posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz