czwartek, 19 kwietnia 2012

Ptysie z bitą śmietaną (wieczniki)


Choć te pyszności z ciasta parzonego można nadziewać różnymi kremami i piankami, u mnie występują w najbardziej klasycznej formie czyli z bitą śmietaną posypane cukrem pudrem. Dodatkowo każdy ptyś zawiera kleksik z dżemu wiśniowego. Wykorzystałam już sprawdzony wielokrotnie przepis Marthy Stewart. Ptysie wyszły pysznie! Bardzo polecam!


Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 115 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka

Składniki na nadzienie:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • dżem (u mnie wiśniowy)
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania


Wodę z tłuszczem i cukrem zagotować. Do gotującej wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu tak do chwili, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Wystudzić.

Do chłodnego ciasta wmiksować jajka, po jednym na raz.

Gotowe ciasto nałożyć łyżką lub szprycownicą na blachę z papierem do pieczenia formując ptysie.

Piec 30 minut w temp. 200 st.C (termoobieg 175-180 st.C).

Upieczone wystudzić na kratce.



Przed podaniem przeciąć ptysie na pół i napełnić bitą śmietaną i około 1/2-1 łyżeczki dżemu w ulubionym smaku. 



Ptysie posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz