Znane ciasto o czekoladowym spodzie, wypełnione owocami i kremem śmietanowo-serowym ułożone w formę kopca. Niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale bardzo efektowne i smaczne. Zamiast najczęściej stosowanych bananów do wypełnienia, użyłam bardzo dojrzałych owoców kiwi i truskawek. Polecam!
Przepis na czekoladowy spód ze strony domowewypieki.pl.
Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 dojrzałe banany
- 6-7 dojrzałych owoców kiwi
- kilka truskawek
- 500 ml śmietany do deserów 36%
- 200 g kremowego serka
- 4 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po jajku, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Na samym końcu dodać przestudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę.
Wymieszać na gładką masę i przełożyć do tortownicy o średnicy 24 do 26 cm (im większa tym niższe ciasto, ja użyłam 24 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Piec 30-40 min w temp.180 st.C do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo, żeby nie przesuszyć ciasta.
Całkowicie wystudzić.
Chłodne ciasto wydrążyć zostawiając spód i boki.
Wydrążone kawałki ciasta pokruszyć do miski.
Kiwi obrać i przekroić na połówki, a następnie ułożyć je na cieście. Pomiędzy kiwi włożyć kawałki truskawek.
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem pudrem i serkiem. Śmietanę ubić i wmieszać do serowej masy.
Gotowy krem wyłożyć na owoce formując kopczyk.
Całość obłożyć pokruszonymi kawałkami ciasta i lekko docisnąć.
Schodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto, ma w sobie coś niesamowitego. Wersja z kiwi i truskawkami jest niezwykle kusząca, bardzo mi się podoba!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!
Usuńsuper, gratuluję!
OdpowiedzUsuńAle wypasione ciasto! Piękne i takie cudnie pełne! Super!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie,aż chce się piec :-)
OdpowiedzUsuń