czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciasto ,, Kopiec kreta''




Znane ciasto o czekoladowym spodzie, wypełnione owocami i kremem śmietanowo-serowym ułożone w formę kopca. Niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale bardzo efektowne i smaczne. Zamiast najczęściej stosowanych bananów do wypełnienia, użyłam bardzo dojrzałych owoców kiwi i truskawek. Polecam!
Przepis na czekoladowy spód ze strony domowewypieki.pl.


Składniki na ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g margaryny
  • 100 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • 2 dojrzałe banany
  • 6-7 dojrzałych owoców kiwi
  • kilka truskawek
  • 500 ml śmietany do deserów 36%
  • 200 g kremowego serka
  • 4 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuścić i ostudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po jajku, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Na samym końcu dodać przestudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę. 

Wymieszać na gładką masę i przełożyć do tortownicy o średnicy 24 do 26 cm (im większa tym niższe ciasto, ja użyłam 24 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i obsypać mąką.

Piec 30-40 min w temp.180 st.C do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo, żeby nie przesuszyć ciasta.

Całkowicie wystudzić.

Chłodne ciasto wydrążyć zostawiając spód i boki.


Wydrążone kawałki ciasta pokruszyć do miski.


Kiwi obrać i przekroić na połówki, a następnie ułożyć je na cieście. Pomiędzy kiwi włożyć kawałki truskawek.


Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem pudrem i serkiem. Śmietanę ubić i wmieszać do serowej masy.

Gotowy krem wyłożyć na owoce formując kopczyk.


Całość obłożyć pokruszonymi kawałkami ciasta i lekko docisnąć.


Schodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, ma w sobie coś niesamowitego. Wersja z kiwi i truskawkami jest niezwykle kusząca, bardzo mi się podoba!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypasione ciasto! Piękne i takie cudnie pełne! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie,aż chce się piec :-)

    OdpowiedzUsuń