poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Magdalenki


To nic innego jak biszkoptowe babeczki  przeważnie występujące w formie muszelek. Moje foremki do tych łakoci są okrągłe i dość duże, ale to absolutnie nie wpływa na ich smak. Magdalenki mają nieco gąbczastą teksturę, dzięki czemu idealnie pasują do maczania w kawie, czy w przypadku dzieci w mleku lub soczku. Przepis na moje magdalenki powstał z porównania kilku przepisów i zasobów spiżarni w chwili ich przygotowania ;) Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybciutko i w prosty sposób. Polecam!


Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy (niekoniecznie)
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem (około 4 minut). Dodać wanilię i skórkę i chwilę jeszcze ubijać.

Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. 

Na koniec wmieszać olej.

Nasmarowane i wysypane mąką foremki napełnić do 3/4 wysokości. (Jeśli nie mamy specjalnych foremek można użyć papilotek do babeczek, wówczas napełniamy je 1-1,5 łyżki masy).

Piec około 12 minut w 190st.C (termoobieg 175-180st.C około 8-10').

Upieczone ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




1 komentarz: