czwartek, 25 kwietnia 2013

Ciasto marcepanowo-czekoladowe


Jest rodzajem bardzo wilgotnej, aromatycznej babki. Czekoladowa część bardziej przypomina mus niż ciasto i doskonale się komponuje z resztą babki. Marcepanowe ciasto pięknie pachnie migdałami i nie jest przesłodzone. Polecam!
Przepis z programu Anny Olson ,, Na słodko 2 ''.

Składniki na tortownice o średnicy 20 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm - najlepsza do tego, a innym razem keksówki)
  • 240g miękkiego masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru 
  • 240g masy marcepanowej do wypieków 
  • 6 jaj 
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli
Utrzeć masło z cukrem na puch. Dodać marcepan pokrojony na kawałki i dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Jeśli marcepan jest za twardy, można go włożyć na 30 sekund do mikrofalówki.

Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku , a następnie skórkę pomarańczową i aromaty.

Powstałą masę podzielić między 2 miski.

Do jednej dodać przesianą mąkę, 1/2 łyżeczki proszku i 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę). Zamieszać.

Do drugiej miski dodać przesiane kakao, 1/2 łyżeczki proszku i 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę). Zamieszać.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 

Wlać najpierw jasne ciasto, a na nie ciemne.

Piec w temperaturze 175st.C (termoobieg 160st.C) przez 35-45 minut(ja piekłam nieco dłużej) do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia przez 20 minut nie wyjmując go z formy. Gotowe oprószyć kakao, cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladową polewą.

Smacznego!






2 komentarze: