Jest rodzajem bardzo wilgotnej, aromatycznej babki. Czekoladowa część bardziej przypomina mus niż ciasto i doskonale się komponuje z resztą babki. Marcepanowe ciasto pięknie pachnie migdałami i nie jest przesłodzone. Polecam!
Przepis z programu Anny Olson ,, Na słodko 2 ''.
Składniki na tortownice o średnicy 20 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm - najlepsza do tego, a innym razem keksówki)
- 240g miękkiego masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 240g masy marcepanowej do wypieków
- 6 jaj
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku , a następnie skórkę pomarańczową i aromaty.
Powstałą masę podzielić między 2 miski.
Do jednej dodać przesianą mąkę, 1/2 łyżeczki proszku i 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę). Zamieszać.
Do drugiej miski dodać przesiane kakao, 1/2 łyżeczki proszku i 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę). Zamieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Wlać najpierw jasne ciasto, a na nie ciemne.
Piec w temperaturze 175st.C (termoobieg 160st.C) przez 35-45 minut(ja piekłam nieco dłużej) do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia przez 20 minut nie wyjmując go z formy. Gotowe oprószyć kakao, cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladową polewą.
Smacznego!
Rewelacja rewelacja brak słów.....
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz!
OdpowiedzUsuń