Klasyczne muffinki z borówkami, które można śmiało zastąpić jagodami.
Przepis z książki ,,1001 cupcakes, cookies & other tempting treats''.Składniki:
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g brązowego cukru
- 150g borówek lub jagód, świeżych lub mrożonych
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200st.C. Blachę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami.
Do jednej miski przesiać make, proszek i sól. Dodać cukier i borówki.
W drugiej misce lekko ubić jajka, a następnie dodać mleko, olej, wanilię i skórkę cytrynową. Wszystko jeszcze chwile ubić.
Płynne składniki przelać do suchych i delikatnie zamieszać, ale nie za długo.
Powstałą masę przełożyć do papilotek.
Piec około 20 minut, aż będą wyrośnię i złotobrązowe.
Wystudzić na kratce.
Schłodzone można polać białą czekoladą, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Mmm, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń