poniedziałek, 2 marca 2015

Muffiny z borówką amerykańską


Klasyczne muffinki z borówkami, które można śmiało zastąpić jagodami.
Przepis z książki ,,1001 cupcakes, cookies & other tempting treats''.


Składniki:

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g brązowego cukru
  • 150g borówek lub jagód,  świeżych lub mrożonych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • starta skórka z cytryny

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200st.C. Blachę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami.

Do jednej miski przesiać make, proszek i sól. Dodać cukier i borówki.

W drugiej misce lekko ubić jajka, a następnie dodać mleko, olej, wanilię i skórkę cytrynową. Wszystko jeszcze chwile ubić.

Płynne składniki przelać do suchych i delikatnie zamieszać, ale nie za długo.
Powstałą masę przełożyć do papilotek.

Piec około 20 minut, aż będą wyrośnię i złotobrązowe.

Wystudzić na kratce.

Schłodzone można polać białą czekoladą,  ale nie jest to konieczne.

Smacznego!


1 komentarz: